Navlun Hesaplama | Deniz Yolu | Hava Yolu | Kara Yolu

Nakliye Artık Daha Kolay

Navlun Hesaplama Aracı

Destek için : 0850 550 5500

Sık Sorulan Sorular

Türkiye’den yurtdışına veya yurtdışından Türkiye’ye konteyner taşımacılığı yaptırmak istiyorsanız, öncelikle güvenilir bir forwarder firma ile anlaşmalısınız. Örneğin Çin Şangay’dan Türkiye İzmit’e 40HQ konteyner taşıtmak istiyorsanız veya İstanbul Ambarlı’dan USA NewYork’a 20DC konteyner yollamak istiyorsanız, yapmanız gereken tek şey, yukarıdaki formu doldurarak NakliyemKolay tarafından iletişime geçilmesini beklemek olacaktır.
Acil kargolarınız için en iyi seçenek hava kargo olacaktır. Bunun için yine NakliyemKolay gibi bir forwarder ile çalışmanız gerekiyor. Navlun Hesaplama formunu doldurduğunuzda tek yapmanız gereken ilgili müşteri temsilcimizin sizinle iletişime geçmesini beklemek.
Navlun bedeli sözlük anlamı itibariyle denizyolu taşımacılığında gemiye alınan yüklerin taşınması karşılığında alınan ücrettir. Navlunun ne kara olacağını belirleyen bazı parametreler vardır.
Özellikle avrupa için karayolu taşımacılığı kapıdan kapıya servis verir ve özmal araçlar ile servis veren firmalar sizin için son derece uygun navlun maliyetleri sunacaktır. Almanya, Bulgaristan, Romanya, İngiltere, İtalya, İspanya gibi ülkelere komple araç veya parsiyel taşımacılık firması ihtiyacınız olduğunda NakliyemKolay sizin için en doğru çözümlerden biri olacaktır.
Navlun fiyatlarını etkileyen değişik unsurlar vardır. Eğer yük bir konteyneri doldurmuyorsa ağırlık ve hacim, hesaplama işleminde önemli etkenler arasında yer alır. Ayrıca hatların işleyişi, transit süresi, konteyner özelliği gibi etkenler de hesaplama sırasında önemlidir. Yoğun çalışılan hatlarda daha uygun fiyatlar söz konusu olacaktır. Konteyner çeşidi de fiyat üzerinde etkilidir. 20’lik ile 40’lık konteynerde taşınacak yük için farklı ücretler ödenecektir. Ayrıca malın gönderildiği ülkenin uzaklığı ve dolayısıyla yolculuğun süresi de navlun hesaplama da etkilidir. Avustralya’ya gönderilecek yük için ödenecek ücret ile Almanya’ya denizyolu ile gönderilecek yük için ödenecek ücret arasında fark olacaktır. Öte yandan dönüş yükü olup olmaması da navlun fiyatında etkilidir. Eğer gemi dönüş için yük bulamazsa navlun daha yüksek olacaktır.
Navlun hesaplama, belirli limanlar arasında taşınacak yükler için yapılan bir işlemdir. Taşımayı üstlenen firmalar, taşınacak yük için kendi navlun tekliflerini müşterilerine iletirler. Bu teklifin içinde yük sahibinin fabrikası ile yükleme limanı ile yapılacak yerel taşıma masrafları, Türkiye içerisindeki liman masrafları ve ithalat yapılan ülkedeki liman masrafları yoktur. Navlun bedeli hesaplama aşamasında hem taşıma modu hem de taşınan yükün niteliği önemlidir. Her malın her taşıma şeklindeki navlun bedeli aynı değildir. Navlun ücreti hesaplama tutar sonucuna göre navlun bedeli muhasebe kaydı yapılır. Navlun bedeli muhasebe kaydı oluşturulurken önemli olan getirilen ürünün taşıma bedelinin ne şekilde ödeneceği konusu önemlidir. Muhasebe kayıtları bu ayrıntıya göre işlenirken, genelde ihracat işlemlerinde navlun ve sigorta karşı tarafa aittir.
Navlun hesaplama programı ile belirli bilgiler doğru bir şekilde verilip talep oluşturulabilir ve taşımacı firmadan navlun fiyatı alınabilir. 100’den fazla ülkeye parsiyel ya da full konteyner için navlun hesaplamayı NakliyemKolay’ın navlun hesaplama programı ile yapıp, talep oluşturabilirsiniz . Bu işlemi NakliyemKolay’ın ana sayfasında yer alan “Navlun Hesaplama” butonuna basarak başlatabilirsiniz. Ekranınıza gelen sayfada öncelikle taşıma şeklini seçmelisiniz. Navlun hesaplama işlemini deniz yolu için yapıyorsanız “Denizyolu” tercihin yaptıktan sonra konteyner çeşidini seçmeli ya da yük parsiyel ise bunu belirtmelisiniz. Sonraki adım “Kapıdan Kapıya”, “Kapıdan Limana”, “Limandan Limana” ya da “Limandan Kapıya” şeklindeki taşıma alternatiflerinden birini seçmelisiniz. Bu alternatiflerden biri seçildiğinde yükleme ülke ve şehri, varış ülkesi ve varış yeri de belirtilmelidir. Varış ülkesi seçildiğinde karşınıza “Yükler istiflenebilir mi? sorusu çıkacak. Bu soruya da yanıt verdiğinizde yükün tehlikeli madde içerip içermediği ile ilgili son soruyu da yanıtlamanız gerekecek. Sorulara cevap verdikten sonra ise geriye son bir adım kalıyor; o da iletişim bilgilerinizi vermek. Adınız- soyadınız ve telefon numaranızı yazdığınızda, uzman ekiplerimiz verdiğiniz bilgiler neticesinde oluşan navlun teklifini en kısa süre içinde size ileteceklerdir.
Gemi navlun hesaplama denizyolu ile taşınan yükler için parsiyel ya da full yükler için gerçekleştirilir. Eğer yük parsiyel ise; öncelikle yükün brüt ağırlığı bulunur, hacimsel ağırlığı hesaplanır. Hangi değer daha yüksekse o değer üzerinden navlun teklifi hazırlanır. Denizyolu navlun hesaplama sonuçları diğer taşıma türlerine göre daha makul sonuçlar vermektedir.
Navlun hesaplama formülü, yükün hacimsel ağırlığını belirlemek için kullanılan formüldür. Eğer yük bir konteyneri doldurmuyorsa kullanılan navlun hesaplama formülü, palet ölçüleri (80×120)x konteyner yüksekliği (2.4) x palet sayısı (5)x 1000 m3‘tür. İşlemin ilk kısmında toplam hacim bulunur. Bulunan bu değer 1000 m3 katsayısı ile çarpılarak işlem sonuca ulaştırılır. İşlem sonunda çıkan sonuç reel ağırlık ile karşılaştırılır ve hangi değer daha yüksekse hesaplama o değer üzerinden yapılır.
Hava kargo navlun hesaplamada ise genellikle ağırlık baz alınır. Taşıma firmaları internet sitelerine ekledikleri uçak navlun hesapla araçları ile müşterilerine hesaplamayı kendileri yaparak taşıma maliyetini öğrenme fırsatı sunmaktadır. Bu işlemde yükün varış adresi ve ağırlığı verildiğinde hesaplama kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Navlun hesaplama sonuçlarında gönderim yapılacak ülkenin uzaklığı ve o ülkeye düzenlenen uçak seferlerinin sıkılığı ve ülken kendine özel savaş, kaos, zor coğrafi şartlar gibi özellikleri de etkili olmaktadır.
Konteyner navlun hesaplama işleminde de kullanılan konteynerin çeşidi, tam dolu olmaması, yükün hacimsel veya reel ağırlığı gibiunsurlar etkilidir. Yük konteynerin tamamını kaplıyorsa yani full yükse, navlun ücreti o konteynerin kiralanma ücretidir, taşımayı gerçekleştirenler bu durumda sabit bir kiralama ücreti isterler. Eğer parsiyel yük söz konusu ile hacimsel veya reel ağırlığa göre fiyatlandırma yapılır.
Mesafesine göre değişir. Uzak mesafeler için daha yüksek navlun söz konusu olur. Taşımanın yapıldığı hattın kullanım sıkılığı da karayolu navlun hesaplama sonucuna etki eder. Dönüş yükü bulunabilen hatlarda navlun fiyatları daha düşük olmaktadır. Almanya’ya navlun fiyatları örneğin Polonya’ya navlun fiyatlarına göre makuldür. Öte yandan taşımanın yapıldığı mevsim ve tarih bile navlun hesaplama sonuçlarına etki eden faktörlerdir. Türkiye’nin ihracatının artış gösterdiği yaz ve sonbahar mevsimlerinde de navlun fiyatları daha yüksektir. Taşımacı firmalar tüm bu faktörleri göz önüne alarak karayolu navlun hesaplamasını yapar ve müşterisine teklif olarak sunar.
Navlun sigorta hesaplamayükün bir noktadan başka bir noktaya gidişi sırasında oluşabilecek risklere karşı poliçede belirtilen koşullara bağlı olarak teminat sağlayan navlun sigortasının ne kadar olacağını ortaya çıkaran işlemdir. Yükü gönderen ya da teslim alan ya da taşınan yükle menfaat ilişkisi olan herkes, bu sigortayı yaptırabilir. Taşıtın uğrayacağı kazadan mala gelebilecek ziyan veya hasara karşı olabildiği gibi, bütün tehlikeleri kapsayacak şekilde de yapılabilen bu sigorta denizde geminin batması, oturması, çatışması, devrilmesi sonucu malların tam veya kısmi hasara uğraması ve bunlarla ilgili kurtarmaya veya müşterek avarya masraflarını kapsar. Navlun sigorta hesaplamada taşınan yükün değeri ile risk birbiri ile doğru orantılıdır. Yük ne kadar değerliyse ve risk ne kadar büyükse navlun sigortası hesaplama sonucu da o kadar yüksek olmaktadır.
Navlun hesaplama sırasında kullanılan bazı kısaltmalar vardır. Bunlar; LCL: Tam açılımı “Less than a container load” olan bu terim bir konteyner yükünden daha az yükleme olan yükleme şekline verilen isimdir. LCL’ler yine aynı varış noktasına gidecek başka yüklerle birleştirilerek bir konteynere yüklenir. FCL: İngilizce “Full Container Load” olarak kullanılan terim Türkçe’ye “Tam Konteyner Yükü” olarak çevrilebilir. FCL bir konteyner içerisindeki tüm yükün aynı yük sahibine veya alıcıya ait olduğunu göstermektedir. LTL: Less Truck Load aynı güzergahta taşınacak olan, birbirinden farklı müşterilere ait yükleri, aynı TIR ile taşımaya parsiyel taşımacılık adı verilir. Parsiyel yük taşımacılığında temel amaç, aynı güzergahta taşınması talep edilen yükleri, yük miktarı komple bir aracı doldurmasa bile, aynı araca yükleyerek taşıma maliyetini ekonomik bir seviyeye getirmektir. Parsiyel yük taşıma faaliyetinde, birden fazla müşterinin parça yükü tek araçla taşınmaktadır. FTL: Full Truck Load ise bir treylerin kapasitesinin tam olarak dolduran yük anlamına gelmektedir. Türkçe karşılığı komple yüktür.