İhracat Nasıl Yapılır?

Nakliye Artık Daha Kolay

İhracat Nasıl Yapılır?

 İhracat: Bir ülkenin ürettiği mal ve hizmetleri dış ülkelere satmasına ihracat denir. İhracat nasıl yapılır?

 

Kobilerin nakliye işlemlerini kolaylaştırıyoruz

İhracat yapılırken öncelikle bir öngörüşme ve yazışmalar olur. Burada fiyat kalite miktar teslim süresi nakil yolu ödeme sigorta gibi konularda anlaşılır. Bu konularda anlaştıktan sonra alıcıya fiyatınızı ve diğer şartlarınızı belirten bir proforma fatura gönderilir. Bunun anlama ise "Bu malları şu fiyata ve şu şartlara göre satarım" demektir. Eğer alıcı bunu kabul ederse hukuken ihracat başlamıştır.

 

İlerleyen zamanda bu maddelerde bir değişim olursa bunu her iki tarafında kabul etmesi gerekir. Aksi hale değişiklik olmaz. Tabiiki her iki tarafında ithalat veya ihracat yapabilmesine dair belgeyi bulundurmaları gerekir. Malın ithalatının yapılacağı ülkede gönderilecek malların o ülkenin şartlarına uygunluğu şartı da vardır. Aksi takdirde gümrükte sorun yaşanır.

 

Malın değeri yüksek ise alıcı L/C açmak için satıcıdan teminat mektup istemelidir. Bunun amacı ise malın borcunun zamanında ve eksiksiz ödenmesini sağlamaktır. Açılan L/C'de mal belirtilen günde ve belirtilen şartlarda sevk edilecek nakliye aracına yüklenir. Ödeme anlaşıldığı şekilde yapılır. Eğer mal peşin satılıyorsa satıcı L/Cde gösterilen evrakları alıcının muhabir bankasına verir. Banka evrakları inceler ve kabul ederse belirlenen bedeli satıcıya öder.

 

Eğer L/C uygunsa evrakları satıcının bankasına gönderir. Evraklar tamam ise alıcı bankası ödeme emrini muhabir bankaya gönderir ödeme gerçekleşir. Eğer banka bu evraklarda bir eksiklik bulursa bunların düzeltilmesi için geri gönderir. Eksiklikler giderildikten sonra aynı yolla ödeme yapılır. Ödeme vadeli ise muhabir banka bir poliçe hazırlar ve keşide edilir. Ödemeler vadesi geldiğinde yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir