Afet Lojistiği Ne Kadar Önemli?

Nakliye Artık Daha Kolay

Afet Lojistiği Ne Kadar Önemli?

Afet; insanlar için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar doğuran, insanın normal yaşantısını ve eylemlerini durduracak veya kesintiye uğratacak, imkânların yetersiz kaldığı, doğal veya insan kökenli olaylara verilen genel bir isimdir. Afet Lojistiği için gerekli olanları sıralarsak; malzemelerin zamanında ihtiyaç duyulan yere uygun şartlarda ulaştırılması gerekir.

Kobilerin nakliye işlemlerini kolaylaştırıyoruz

Bu sevkiyatta, mümkün olan her türlü ulaşım aracından yararlanılabilinmesi, değişik yardımları zamanla değişen ihtiyaçlara göre önceliklendiren bir sistemin hazır olması, yardım malzemelerinin taşınabilmesi, gittiği noktada depolanabilmesi, çok sınırlı ve paylaşılmış olan ulaşım ve ulaştırma kaynaklarının önceliklendirilmesi insanların taşınması için gerekli alt yapının ve prosesin önceden hazır hale getirilmiş olması, lojistik desteğe katkı sağlayabilecek, askeriyenin, özel sektör ve hatta uluslararası kuruluşların da muhtemel desteği sayılabilir.

Afetlerde bu lojistik alt yapısı oluşturulamadığı taktirde sivil toplum örgütlerinin sayılarının çokluğu bir anlam ifade etmeyecektir. Müdahaleler esnasında tıbbi destek, gıda ulaştırılması ve harita desteğinin sağlanması için gerekli düzenin kurulması, kullanılacak teçhizat ve malzemelerin güvenli kullanımının sağlanması, enerji kaynaklarının kullanımını işler hale getirmek, temel ihtiyaçlardan  barınma ve beslenme için gerekli düzeneklerin kurulması, haberleşme için hızlı bir alt yapının kurulması gibi çalışmalar da büyük önem taşımaktadır.

INSARAG üyesi olan AKUT’u bu noktada biraz soyutlamak ve 1500 gönüllüsü ile sadece Ülkemizde değil, dünyada gösterdikleri başarıları için haklarını teslim etmek gerekir.

Afet sonrası kriz durumlarında acil yardımları güçlendiren sistem, Afet Lojistik ve Tedarik Zinciri Yönetimi olup, acil yardım bölgelerinde çeviklik ve hız ise en kritik konudur. Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de afet lojistiği konusunda bugüne kadar yeterli adımlar atılmış olduğunu söyleyemeyiz ne yazık ki.

Ülkemizde depremlerde tüm toplumun seferber olduğu, yardımlara koştuğu, herkesin tonlarca yardım malzemesini bölgeye ulaştırma isteği göz arda edemeyiz. fakat yapılan yardımların yeterli organizasyonla yardım bölgelerine en verimli şekilde ilettiğimizi söyleyemeyiz. Bu sebepledir ki Kamu ve özel sektörün mutlak surette ortak hareket etmesinin sağlanması gerekmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir