Gümrük ve İthalatın ne gibi bir ilişkisi olabilir?

Nakliye Artık Daha Kolay

Gümrük ve İthalatın ne gibi bir ilişkisi olabilir?

                İthal konusu eşyanın gümrük vergisi, gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihte yürürlükte olan gümrük tarifesine göre, eşyanın CIF kıymeti üzerinden hesaplanır. Hesaplanan gümrük vergisi, gümrük idarelerinde gümrük saymanlıklarına veya yetki verilen bankalara Türk Lirası olarak ödenebilir. Örneğin ihtiyaç olan bazı sektörlerde gümrüksüz alım gerçekleşebilmektedir. Gümrük ve ithalat iç içe konular olmasına rağmen, hammadde ihtiyacının önemli bir bölümünü ithalat ile karşılayan plastik sektörü 1 Temmuz 2014 tarihinden itibaren başlayan uygulama ile ilk etapta; ihtiyaç olan, plastik çocuk parkları, toplar, su depoları, otomotiv yakıt deposu, aydınlatma ürünleri, plastik mobilya, plastik spor ve kondisyon aletleri ile rotasyon kalıplama ve strech film üretiminde kullanılan lineer alçak yoğunluklu iki çeşit polietilen, yalnızca etilen ve 1-heksen kopolimer ile klorlu poliolefin hammaddelerini gümrük vergisiz ithal etmeye başlamıştı.

 

                Bu dört hammadde emsal teşkil etti ve gümrük ve ithalatta, plastik sektörünün sekiz hammaddesi içinde gümrüksüz ithalat yolu açıldı. 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girecek karar çerçevesinde; yüksek akışkanlıklı lineer alçak yoğunluklu polietilen, etilen ve 1-heksen kopolimeri maddeler, iki farklı çeşitte liner alçak yoğunluklu polietilen maddeler, kristal polistiren çeşidi olan maddeler ile üç farklı türdeki kopolimer hammaddeleri gümrüksüz olarak ithal edilebilinir.

 

                İthalatı yapılan birçok malda gümrük ve ithalat vergileri hesaplanır. Gümrük vergileri gümrük yükümlülüğünün doğduğu tarihte ve o tarihte yürürlükte olan gümrük tarifesine göre hesaplanır. İthalat (dış alım) yapan firmalar gümrük vergilerini çeşitli kollara göre ve alım yaptıkları mallara göre, belirli mevzuatlar bulunmaktadır. Bu mevzuatlara göre, ne kadar vergi ödeneceği hesaplanır. İnternet üzerinden de birçok uygulama gümrük ve ithalat vergilerinin hesabı için kullanılır durumdadır. Bu sistemlerde bulunan karşılaştırma seçeneği ile aynı ürünü iki farklı ülkeden satın alındığında ne gibi değişiklikler meydana geldiği ve her iki durumda oluşacak ithalat ve gümrük maliyetlerini son derece kolay bir şekilde karşılaştırabilmek mümkündür. Üstelik sadece maliyet farklarını karşılaştırmakla da kalmayıp, mevzuat uygulamalarından doğan farklılıkları da kolayca görme şansına sahip olabilirsiniz. Bu sayede ithal ürünlerin gümrük vergilerini kolayca hesaplamak mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir