İHRACAT İŞLEMLERİ MUHASEBESİ NASIL YAPILIR?

Nakliye Artık Daha Kolay

İHRACAT İŞLEMLERİ MUHASEBESİ NASIL YAPILIR?

            İhracat işlemlerinin gerçekleşmesi için belli başlı muhasebe kayıtlarına ihtiyaç vardır. İhracat yapmanın getirdiği ticari işlemler için ayrıca muhasebe işlemleri oluşturulur. İhracat muhasebesi de kendi içerisinde bazı belgeler ve faturalar hazırlar. İhracat işlemleri muhasebesi şu şekilde yapılmaktadır:

 

            1.   İhracat yapacak kişi ve ya kişiler tarafından Gümrük Beyannamesi hazırlanır ve bu beyannamede gönderici, alıcı gibi bilgilerin yanında mali müşavir ve serbest muhasebeci bilgileri, döviz ve toplam fatura bedeli gibi bilgiler yer alır.

 

            2.   Ticari Fatura: İhracatta bulunulan malın cinsi, miktarı, tutarı gibi bilgilerin bulunduğu ve alıcıya gönderilen hesap belgesidir. Mallar yola çıkmadan alıcı ülkenin mevzuatına göre düzenlenmesi gerekir.

 

            3.   Orijinal Fatura: Malların satılmasından sonra düzenlenen faturadır. Orijinal fatura taraflar arasında satış sözleşmesi olduğunu onaylar ve gümrük işlemlerinde gerekli olan bir belgedir.

 

            4.   Proforma Fatura: Satıcının alıcıya teklifte bulunduğu fatura türüdür. Malın cinsi, fiyatı, ödeme şekilleri ve sevkiyatı gibi bilgiler yer alır. Mali bir yükümlülüğü yoktur.

 

            5.   Navlun Faturası: CF ve CIF teslim şekillerinde navlun faturası, ihracatçı tarafından ödenir. Satıcının alıcıya verdiği belgelerin içerisinde navlun faturasının bulunması gerekir.

 

            6.   Konsolosluk Faturası: Malın gideceği ülkenin vergi kaçakçılığını önlemek amacıyla ihracatçıdan aldığı ücret karşılığı düzenlenen faturadır.

 

            7.   Tasdikli Fatura: İhracat yapan firmanın alıcı durumdaki firmaya düzenlediği ticari faturayı alıcı ülkenin konsolosluğuna onaylatması sonucu oluşan faturadır.

 

            8.   Özel Fatura (İstisna Belgesi): Türkiye vatandaşı olup yabancı bir ülkeye yanında ihraç edeceği malları götüren kişilere verilen özel istisna faturasıdır. Türkiye’de İkamet Etmeyenlere Döviz Karşılığı Satışlarda KDV İhracat İstisnası İzin Belgesi alınması gerekir.

 

Kobilerin nakliye işlemlerini kolaylaştırıyoruz

            9.   Borsa Tescil Beyannamesi: tarım ürünlerinin ihracatında gümrüğe verilmesi gereken belgelerden biridir. Vergi kaçağını önlemek içindir. Bu belgenin alınması için mal faturası, müstahsil makbuzu, stopaj vergisi gibi belgelere ihtiyaç vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir