İthalat Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Nakliye Artık Daha Kolay

İthalat Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz

İthalat ülke sınırları dışında üretilen bir ürünü satın alarak yasal sorumluluklarını yerine getirilmiş şekilde ülke sınırları içine sokmasıdır. Peki, kimler ithalat yapabilir; Vergi numarasına sahip kişi veya şirketler ithalat yapabilirler. Yani ithalatçı olmak için vergi numaramızın olması ve yasal sorumlulukları yerine getirmemiz yeterli.

 

Çok kolay gibi görünmesine rağmen ithalat yapmak aslında o kadar değildir. Dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

 

  • İthal etmeyi düşündüğümüz ürünün ithalinde her hangi bir yasaklama var mı? Bu çok önemli bir konudur, çünkü bazı ürünlerde ithal yasağı olduğu gibi, bazı ürünlerde de ithalat yapma yetkisi devlet tarafından bazı kurumlara verilmiştir.
  • İthal etmeyi düşündüğümüz ürünün G.T.İ.P ( Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu) numarasını bilmemiz gerekiyor. Bu bilgi bize ithalat maliyetini hesaplarken yardımcı olacaktır. Bu konuya daha sonra değineceğiz.
  • İthal etmeyi düşündüğümüz ürün hakkında yurt içi istihbaratının iyi yapılmış olması gerekiyor. Bu noktada araştırılacak konu yurt içi fiyatları, ürünün satışında hangi belgeler isteniyor, hangi standartlarda ürünler talep ediliyor gibi bilgileri araştırmış olmamız gerekiyor. Özellikle standartlar ve belgeleri iyi tespit etmemiz gerekiyor çünkü bu standart ve belgeleri tedarikçimizden talep edeceğiz.
  • Çin ve İthalat yazımızda bahsettiğimiz gibi her ürün Çin’de ucuz olacak gibi bir şey söz konusu değildir. Bu yüzden de ithalat denince aklımız ilk gelen şeyin Çin olmaması gerekmekte buda bize ürünün nerelerden ithal edileceğini tespit etmemiz gerektiğini gösteriyor. Bunu yaparken de ikili antlaşmaların bizlere ithalatta ne gibi faydalar sağladığını göz ardı etmemiz gerekiyor. Örnek verecek olursak 3. Ülkeler yerine aynı ürünü Avrupa Birliğinden veya EFTA ülkelerinden getirdiğimizde A-TR ve EURO1 gibi serbest dolaşım belgeleri ile gümrük vergisi ödemeden ithal edebiliriz. Buda ilk başta yüksek verilmiş bir fiyatı nihai maliyette avantajlı konuma getirebilir.
  • Nerden alacağımız noktasında bir diğer önemli nokta ise ithalat yapacağımız ülkeden ürünleri hangi yollar ile ülkemize sevk edeceğimiz. Dünyanın her noktasından her noktasına ürün gidebilmekte ancak hepsinin varış süreleri ve maliyetleri farklı buda temrin sürelerimizi ve maliyetlerimizi etkileyecek bir etkendir. Bunu şöyle açıklayabiliriz Çin’den Türkiye’ye bir 40 HC konteyner ortalama 30 gün de 2500-3000 USD’ye gelirken aynı konteyner Mısır’dan 3-4 günde 600-700 USD’ye gelmekte.
  • İthal etmeyi düşündüğümüz yükleme aracına ( Tır, Konteyner, Vagon vs.) kaç adet sığdığını bilmemiz gerekiyor. Bu bize maliyet hesaplama noktasında yardımcı olacaktır.
  • Diğer bir önemli nokta ise iyi bir Gümrük Müşavirimizin olması gerekiyor. Bu şu noktada önem arz etmekte Müşavirin yanlış bir beyanı bizi çok büyük cezalarla karşılaştırabilir. Unutmamız gereken en önemli şey yasal mevzuat, GTİP gibi konularda en büyük yardımcımız Gümrük Müşavirimiz olacaktır.

 

 

Güncel Navlun Fiyatları

 

Son olarak da tedarikçimizden talep edeceğimiz evrakları iyi bilmemiz gerekiyor ve format hatasının olmaması gerekiyor. Evrakları gümrük işlemlerinde kullanacağımızdan evraktaki bir yanlışlık malımızın günlerce gümrükte beklemesine sebebiyet verecektir. Buda oluşacak liman, antrepo gibi masrafların katlanarak artması anlamına gelmektedir. Bu noktada Gümrük müşaviri ile istişareli gitmek işlemlerimizi daha da kolaylaştıracaktır.

 

Nakliye ihtiyacınız olması halinde, HEMEN NAKLİYE SOR alanından talebinizi oluşturabilir veya sitemizi incelemeye devam edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir