Paketlerinize Zarar vermeden Konteyner’ı Nasıl Yüklersiniz

Nakliye Artık Daha Kolay

Paketlerinize Zarar vermeden Konteyner’ı Nasıl Yüklersiniz

PAKETLERİNİZE ZARAR VERMEDEN KONTEYNER’I NASIL YÜKLERSİNİZ | YARDIMCI MALZEMELER

Konteyner yükleme işlemi denizyolu ile yapılan taşımanın en nemli bölümüdür. Konteynerin doğru yüklenmesi, içindeki ürünlerin varış limanına güvenli ve hasar almadan ulaşmasında en önemli etkendir. Bir konteynerin yüklenmesi, farklı ürünler için farklı teknikler gerektirir. 

KONTEYNER YÜKLEME VE İSTİFLEME NEDİR?

Konteyner yükleme ve istifleme, malları konteynerlere paketlemek için kullanılan farklı tekniklerdir. Bu çeşitli teknikler, herhangi bir ürünü bir konteynere paketlemek için farklı yollar sağlar. Doğru şekilde yapılırsa, paketleme ve istifleme, ithalattan tasarruf etmenize ve yolculuk sırasında hasar gören mal sayısını azaltmanıza yardımcı olabilir.

KONTEYNER YÜKLEME İŞLEMİNDE KULLANILAN AMBALAJLAR VE YKLEME ÇEŞİTLERİ 

  • Döşeme Yükleme: Bir konteynerin altından başlayarak mal yüklemeye verilen isimdir. Yaygın olarak kullanılan bir ambalaj biçimidir. Çünkü bu kullanım şekli palet veya kasaları kullanmadan alanı optimize eder. Ancak, tüm paketlerin elle yüklenmesi ve boşaltılması gerekir. Zemin yüklemesi, bir konteyneri yüklemek için riskli bir yöntem olarak kabul edilir, mallar yerde istiflendiği için darbe veya su hasarından çok az koruma vardır.
  • Paletler: Bir nakliye sırasında kullanılan standart bir istifleme ve yükleme şeklidir. Herhangi bir mal ya da ürün palet üzerinde güvence altına alınabilir. Paletler, malları su ile temasa karşı korur, gönderileri bir arada tutar ve destekler Ayrıca malları yüklemek ve boşaltmak için kolay bir yol sağlar. Uluslararası nakliye için, paletlerin karşılaması gereken standartlar vardır, ya ısıl işlem görmüş ya da kimyasal işlem görmüş olmalıdır.
  • Shrink / Stretch Wrap: Bir konteyner yükleme sırasında yaygın olarak kullanılır, ürünler birlikte ve daha sonra bir palete sarılır. Shrink ambalaj, ürünlerin paletlere sabitlenmesine yardımcı olur, ürün kaybını azaltır, toz ve hava şartlarından korur ve ürün hırsızlığını önler.
  • Kutular ve Kartonlar: Kutular ve kartonlar yaygın olarak kullanılan başka bir konteyner yükleme yöntemidir. Uluslararası gönderiler için, malları içeride depolamak için dayanıklı kağıt veya karton kutular kullanılır. Kutular, eşyaları ayırmak için köpük veya diğer koruyucu malzemelerle doldurulabilir. Kutu ve kartonlar yerden istiflenebilir veya paletlere bağlanabilir.
  • Variller: Variller genellikle sıvı veya toz ürünleri taşımak için kullanılır. Bir konteynere yüklendiğinde variller dik olmalı ve bir tür medyan ile birbirinden ayrılmalıdır. Variller ayrıca kapıların yakınında bantlama, halatlar, kayışlar veya ağlarla yerine sabitlenmelidir.
  • Rulo: Halıdan inşaat malzemesine kadar her şeyi içerebilir. Yatay veya dikey olarak konteynere yüklenebilirler. Dikey olarak yüklendiğinde ruloların birbirine yakın bir şekilde paketlenmesi ve ölü alanın bir çeşit yumuşak bölücü ile doldurulması gerekir. Yatay olarak depolandığında, kapılara en yakın ruloların hareketini önlemek içinse takozlarla sabitlenmesi gerekir.
  • Astarlar: Tahıllar gibi gevşek ürünleri taşımak için kullanılabilir. Astarlar, kabın yanları ve duvarları boyunca bağlama noktalarına tutturulmalıdır. Bir konteyner yükleme sırasında nem, astarların kullanılmasıyla ilgili bir endişe doğurabilir. Zira astarlar neme ve diğer sıvılara maruz kalabilir.
  • Sandıklar: Sandıklar, içeriklerine bağlı olarak her şekilde ve boyutta olabilir. Genellikle taşınan mallar için özel olarak üretilirler. Kasa çerçevesi boyunca, destek için bir köşeden diğerine giden çapraz köşeli parantezler vardır.
  • Torbalar: Bir konteyneri torbalarla yüklemek diğer bir yaygın taşıma yöntemidir. Kakao çekirdeklerinden baskı mürekkebine kadar akla gelebilecek pek çok ürün torbalarda taşınabilir. Ancak kahve çekirdekleri gibi bazı ürünler için, torbanın içine nem emiciler konulmalıdır. Şarap veya lateks gibi ürünler için esnek torbalar kullanılabilir. Esnek torbalar kullanılıyorsa, torbaların ucunun güçlü çelik veya başka bir malzeme ile kapatılması önemlidir.
  • Makaralar: Makaralar birçok farklı boyutta ve malzemede olabilir. Makaraların bir nakliye konteynere yükleme sırasında kullanılması ile ilgili özel bir yol yoktur. 
  • Askılı taşıma: Tekstil ürünlerinin konteyner yükleme aşamasında kullanılan bir yöntemdir. Ürünler askı asabilecek aparatların bulunduğu konteynere yüklenir. Bu noktada lekelenmeyi önlemek için tüm giysiler plastik içinde saklanmalıdır.

KONTEYNER YÜKLEME SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 

Konteyner yükleme sırasında göz önüne alınması gereken pek çok etken de vardır. Bunları şöyle sıralamak mümkün:

  • Konteyner yükleme yaparken, boşaltmanın kolay olması için aynı ürünlerin bir arada olması sağlanabilir.
  • Yük ağırlığı konteyner tabanına eşit dağılmalıdır.
  • Hafif eşyaların üzerine ağır eşyalar gelmemesine dikkat edilmelidir. Keza sıvı ürünler de sızma riskine karşı kuru ürünlerin üzerine yerleştirilmemelidir.
  • Yükü; zemine, yan duvarlara, arka duvara yaslamak gerekirken, yükün sabitlenmesi için güçlü malzemeler kullanılmalıdır.
  • Konteyner kapasitesi aşılmamalıdır.
  • Konteynerde boşluk kalmamalı, duvarlar veya eşyalar arasındaki boşluklar uygun malzemelerle doldurulmalıdır. Yükün güvenliği bu şekilde sağlanmazsa ürünler konteyner içinde hareket ederler.
  • Tehlikeli madde taşıyan konteynerlerde daha da dikkatli olunmalıdır.  Bu konteynerler herkesin anlayabileceği şekilde işaretlenmelidir.
  • Konteyner kapıları ve eşyalar iyice örtülmelidir. Ayrıca kapının arkasındaki yükler emniyetli olmalıdır ki boşaltma sırasında herhangi bir tehlike yaşanmadan konteyner kapıları açılabilsin.
  • Konteynerin kapıları, güvenliği sağlamak için kilitlenerek, mühürlenmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir