NEDİR BU İTHALAT İŞLEMLERİ?

Nakliye Artık Daha Kolay

NEDİR BU İTHALAT İŞLEMLERİ?

               Bir ürünün satıcı(ihracatçı) firmadan alınması olayına ithalat denilir. İhracat kadar ithalatında işlemleri ve prosedürleri vardır. İthalat işlemlerinden kısaca bahsetmek gerekirse şunları söyleyebiliriz:

 

            1.  İthal edilecek ürün hakkında bilgiler toplanmalıdır. Malın Gümrük Taife İstatistik Pozisyon Numarasının belirlenmesi gerekir.

 

            2.  İthal edilecek ürünün ülkeye girişi konusundaki şartlar, yasaklar, sertifikalar v.s. gibi şeylerin araştırılıp ön hazırlığının yapılması gerekir.

 

            3.  İthal edilecek eşyaya düzenlenen belgelerin doğruluğu konusunda oluşturulan mevzuatların son durumlarının tespit edilmesi gerekir.

 

            4.  İthali yapılacak ürünler için gümrük vergisi araştırılmalı ve gümrük vergileri hakkında doğru bir bilgi sahibi olunmalıdır.

 

            5.  İthal edilen ürünlerin özelliğine göre alıcı firmanın ürünlerin sağlam olarak eline geçmesi için nakliye koşullarını araştırması ve takibini yapması gerekir.

 

            6.  İthal edilen malların alıcıya ulaşmasında dikkat edilecek hususlardan biriside ithal edilen malların ambalajlarıdır. Alıcı firmanın aldığı mallardaki ambalajlar sağlam ve içinde bulunan ürünleri açık seçik bir şekilde tanıtır nitelikte olmalıdır.

 

            7.  Satıcıyla iletişime geçildikten sonra ithal edilecek ürün hakkında bilgiler, istenilen miktarlar karşı tarafa bildirilmelidir.

 

            8.  İthali yapılacak malların nasıl ödeneceği hangi nakliye yoluyla ulaştırılacağı ve mallar için hangi belgelerin alınması gerektiği satıcı firmaya önceden haber verilmelidir.

 

            9.  Satıcıdan ithal edilecek mallar için satış sözleşmesi yapılıp, faturalar düzenlenmelidir.

 

            10. İthal edilen ürünün ödemesi önceden söylenen özelliklere göre yapılmalıdır.

 

            11. Gümrük idaresinden alınacak olan faturaların örnekleri dosyalanmalıdır.

 

            12. Satıcının malları hakkında aldığı belgeler ve faturaların olduğu nüshalar incelenmelidir.

 

            13. İthal edilecek eşyaların kıymetinin doğru saptanarak menşeinin doğru beyan edilmesine dikkat edilmelidir.

 

Kobilerin nakliye işlemlerini kolaylaştırıyoruz

            14. Ülkeye giren mallar hakkında alınan izin belgelerinin düzenlenmesi ve gümrükten ve satıcıdan gelen belgelerle eksiksiz oluğunun onaylanması gerekir.

 

            15. Satın alınan ürünün ülkeye geldikten sonra herhangi bir hasar ve ya eksiği olmadığına dair kontrolünün yapılmasıyla ithalat işlemi son bulur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir