Türkiye’nin En Büyük Lojistik Firmaları 2020 | NakliyemKolay

Nakliye Artık Daha Kolay

Türkiye’nin En Büyük Lojistik Firmaları 2020 | NakliyemKolay

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK LOJİSTİK FİRMALARI

Türkiye’nin en büyük lojistik firmaları, ülkenin ihracat ve ithalat yüklerini taşıyarak ekonominin itici gücü haline gelmişlerdir. Lojistiği yöneten bu firmalar, gündelik yaşamı bile doğrudan doğruya etkileyecek güce sahiptiler. Faaliyetlerine bir gün bile ara verseler ekonomileri zora sokabilecek kadar etkin güçleri olan bu firmalar, operasyonları sırasında karayolu, denizyolu ya da havayolunu kullanarak güvenli ve tam zamanlı teslimat yapabilmek için çalışmaktadırlar.

LOJİSTİK NE DEMEK?

Lojistik ne demek sorusunun birden fazla yanıtı vardır. İlk cevap, “Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü ürün, servis hizmeti ve bilgi akışının, başlangıç noktasından tüketildiği son noktaya kadar olan tedarik zinciri içindeki hareketinin, etkili ve verimli bir şekilde planlanması, uygulanması, taşınması, depolanması ve kontrol altında tutulması hizmetidir.”

Türk Dil Kurumu da aynı kavramı, “Kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere her türlü ürünün, hizmetin ve bilgi akışının çıkış noktasından varış noktasına kadar taşınmasının etkili ve verimli bir biçimde planlanması ve uygulanması“ olarak tanımlamıştır.

Bir başka tanım da; “Ürün, hizmet ve insan gibi kaynakların, ihtiyaç duyulan yerde ve istenen zamanda temin edilmesi için bir araç” şeklindedir.

Aslında askeri gücün ekipman ve malzemeleri nasıl elde ettiğini, depoladığını ve taşıdığını açıklamak için kullanılan askeri bir terimdi. Tedarik zinciri ve iş anlamında lojistik, tüketicilerin veya şirketlerin gereksinimlerini karşılamak için menşe ve tüketim noktası arasındaki akışın yönetimidir. Bu açıdan bakıldığında, üretim, paketleme, depolama, stok yönetimi, nakliye, gümrükleme, malzeme taşıma ve bilgi akışının entegrasyonunu içerir.

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK LOJİSTİK FİRMALARI HANGİLERİDİR?

Türkiye’nin en büyük lojistik firmaları gerek yerli gerekse de yabancı menşeli olsun bu alanda faaliyet gösteren şirketlerdir.

  • En büyük Türk lojistik firmaları arasında Borusan Lojistik, Arkas, Omsan, Ekol, Mars, Netlog, Barsan, Horoz Lojistik, Turkon Line, gibi sektörün büyük oyuncuları vardır.
  • Borusan Lojistik 1973 yılında Borusan Grubu şirketlerine hizmet vermek amacıyla Boru Nakliyat adı ile kuruldu. 1975’te Borusan ihracat-ithalat ve Dağıtım A.Ş kuruldu. 1983’te Bor Trans kuruldu. 2000 yılında “Boru Nakliyat” ,”Bortrans” ve “Borusan İhracat-İthalat ve Dağıtım A.Ş.”yi içine alarak, “Borusan Lojistik” adıyla, entegre lojistik hizmet sağlayıcı olarak yeniden yapılandırıldı.
  • Arkas, 1944 yılında Lucien Gabriel Arcas’ın öncülüğüyle uluslararası taşımacılık alanında faaliyet göstermeye başladı. 1978 yılında Türkiye’den Avrupa’ya ilk konteyner yüklemesini yapan şirket Türkiye’de bu taşımacılık sisteminin gelişmesine de katkıda bulundu.

  • Türkiye’nin en büyük lojistik firmaları arasında yer alan Ekol Lojistik, faaliyetlerine 1990 yılında başlarken, Omsan da 1978 yılında OYAK iştiraki olarak kuruldu. 1989 yılında Mars Uluslararası Nakliyat ismi ile faaliyetlere başladı. 1997 yılında Mars Logistics ismini aldı.

  • 1942 yılında Gaziantep’te kurulan Horoz Lojistik 1984 yılında Avrupa’ya karayolu taşımacılığına başlandı.  2000 yılında Horoz Bolloré Logistics ile deniz ve hava taşımacılığı alanlarında ortaklık yapıldı.

  • Özellikle yurtdışı yatırımları ile öne çıkan Barsan Global 1982 yılında kuruldu.

    Yerli olup yabancı ortakları ile yola devam eden Türk şirketlerinin yanısıra sektörde faaliyet gösteren yabancı lojistik firmaları da vardır. Logwin Solutions, Kuhne Nagel, DHL, Schenker Arkas, Helmann Worlwide, Maersk Denizcilik, 2018 yılında Danimarkalı denizcilik grubu DFDS tarafından satın alınan Un Ro-Ro, Yang Ming Anadolu, UPS gibi firmalar Türkiye’de faaliyetlerine devam etmektedir.

HANGİ HİZMETLER VERİLİYOR

Lojistik firmaları temelde kendi faaliyet alanlarına göre karayolu, havayolu ve denizyolu taşımacılık hizmetleri vermektedir. 3 taşıma modunu da kullanıp intermoldal lojistik yapan şirketlerin yanı sıra sadece uzmanlaştığı alanda hizmet veren firmalar da vardır. Sadece karayolu, denizyolu ya da havayolu lojistik hizmeti veren firmalar çoğunluktadır.

Ancak lojistik firmalarının tek işlevleri taşımacılık yapmak da değildir. Tedarik, depolama, ambalajlama, gümrükleme, envanter ve stok yönetimi gibi hizmetler de son yılların gelişen kavramı entegre lojistik içinde verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir