Konteyner Gemisi Özellikleri | Bir Gemi Kaç Tane Konteyner Taşır

Nakliye Artık Daha Kolay

Konteyner Gemisi Özellikleri | Bir Gemi Kaç Tane Konteyner Taşır

KONTEYNER GEMİSİ ÖZELLİKLERİ

Konteyner gemisi, uluslararası standartlara sahip konteynerleri taşımak için tasarlamış, ağır yük taşımacılığında kullanılan yük gemilerine verilen genel bir addır.

Konteyner gemilerinin ilk örneği Amerika’da kullanılmıştır.’’İdeal X’’ adlı gemi ilk konteyner taşıyıcı gemi olarak kabul edilir. Bu gemi 1956’da 58 konteyneri Newark Limanı’ndan Houston Limanı’na götürmüştür. Sadece konteyner taşımak için dizaynedilmiş ilk gemi ise;1956’da tankerden dönüştürülmüş 60 konteyner taşıyabilen ”MAXTON”dur.

KONTEYNER GEMİLERİ NEDEN TERCİH EDİLİR?

Dünyanın çok büyük kısmının sularla kaplı olmasından dolayı en çok tercih edilen ulaşım modu olan denizyolunun uluslararası yük taşımacılığında verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayan bu gemiler ile deyim yerindeyse “Dünyanın yükü” bir noktadan diğer noktaya taşınmaktadır. Öyle ki UNCTAD (Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı) verilerine göre dünya konteyner gemisi kapasitesi 265 milyon 668 bin tona ulaşmıştır.  Bu büyümenin asıl ve geçerli nedeni ise diğer taşıma modellerine göre maliyetleri ciddi anlamda düşürmesidir. Zira deniz yolu ile yapılan taşımacılık havayoluna göre 15-20 kat, karayoluna göre 7-10 kat ve demiryoluna göre yaklaşık 3-4 kat daha ucuzdur.

Ayrıca konteyner gemileri aynı anda farklı yükleri barındıran konteynerleri de taşır. Aynı anda gaz dolu bir konteyner, elektronik malzeme dolu konteyner, gıda dolu konteyner taşınabilir ve güvenlik ile ilgili herhangi bir sorun yaşanmaz.

GEMİ KONTEYNER TAŞIMACILIĞI

Gemi konteyner taşımacılığı yapılırken, yük konteynerler içinde taşınır. Bu taşıma şeklinde yükleme sırasında kapatılan ve gemiye konan konteynerler varış limanına kadar istisnai bir durum yaşanmadıkça açılmaz. Bu da gemi konteyner taşımacılığının en güvenli uluslararası yük taşıma modu olmasını sağlar. Bu taşımacılık modeli ile konteyner içine konan kuru gıdadan tutun, elektronik ürünlere, tekstil malzemelerinden, tıbbi malzemelere kadar pek çok ürün cinsi taşınabilmektedir.

Gemilere yüklenmiş konteynerler ile yük taşımacılığının tercih edilirliği Hem maliyetleri ciddi anlamda düşürmesi, hem hizmete ulaşılabilirliğin kolay olması, hem de gemi teknolojisindeki gelişmeler nedeniyle son yıllarda önemli ölçüde artmıştır. Öyle ki dünya üzerinde taşınan yükün yaklaşık yüzde 80’i gemiler ve konteynerler aracılığı ile taşınmaktadır. Bu rakam limanlarını rantble kullanan ülkelerde daha da yükselmektedir. Örneğin Hollanda, Singapur, Belçika gibi ülkeler konteyner taşımacılığının üst seviyelerde olduğu ülkeler arasında ilk sıralardadır.

KONTEYNER GEMİLERİ ÖZELLİKLERİ

Konteyner gemisi özellikleri denildiğinde, geminin taşıma kapasitesi ve izin verilen yük miktarı, maksimum genişlik ve maksimum yükseklik değerleri anlaşılır. Bu değerler de gemiden gemiye değişiklik gösterir. Her bir müşteri ihtiyacı olan özellikteki gemileri tercih eder.

KONTEYNER GEMİSİ FİYATLARI

Konteyner gemisi fiyatları gönderilen yüke daha doğrusu gemide kullanılan alana göre değişkenlik gösterir. Geminin tamamı bir firmanın konteynerleri  ile dolacaksa farklı fiyat ortaya çıkar, sadece belirli bir kısmı kullanılacaksa farklı  fiyat sözkonusu olur.

Uygun konteyner gemisi fiyatlarına ulaşmak için  mümkün. NakliyemKolay’ın uzman müşteri temsilcilerine ulaşarak, yükünüz ile ilgili kesin bilgileri verip en uygun fiyatlara ulaşabilirsiniz.

DÜNYANIN EN BÜYÜK KONTEYNER GEMİSİ

Dünyanın en büyük konteyner gemisi 23.000 TEU’luk kapasiteye sahip olan MSC Gülsün oldu. 2019 yılında Güney Kore’de Samsung Heavy Industries tarafından teslim edilen MSC Gülsün ilk seferine Çin’in Tianjin Limanı’ndan başladı ve Qingdao, Şangay, Algeciras, Gdansk, Kaliningrad ve Rotterdam gibi çeşitli limanları ziyaret etti.

400 metre uzunluğunda, 61.5 metre genişliğindeki MSC Gülsün, dünyada 24 sıraya sahip ilk büyük gemi olma özelliğini taşıyor.MSC Gülsün inşa edilmeden önce sırasıyla21 bin 413 TEU kapasiteli  OOCL Hong Kong, 20 bin 568 TEU taşıma kapasiteli Madrid Maersk ve 20 bin TEU kapasiteli MOL Triump dünyanın en büyük konteyner gemisi olarak kabul edilmişti.

MSC Gülsün’ün OOCL Hong Kong gemisinin rekorunu elinden alması hemen hemen tüm yayın organları ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının internet sitelerinde de haber olarak da yer aldı.

YÜK GEMİSİ KAÇ KONTEYNER ALIR?

Yük gemisi kaç konteyner alır ve taşır sorusu cevabı en çok merak edilen soruların başında gelir. Bu sorunun cevabı konteyner gemisinin büyüklüğüne göre değişir. Dünyanın en büyük 4. konteyner gemisiMOL Triumph, 400 metrelik boyu, 58,8 metre genişliği ile 20’lik konteynerden 20 bin 150 adet taşıyabiliyor.

GEMİ KONTEYNER BOYUTLARI

Gemi konteyner boyutları farklı farklıdır. Bu türün en büyük örnekleri 400m. boya ulaşabilirken 20’lik konteyner 6.1 metre uzunluğa sahiptir. Konteyner ölçüleri 40’lık konteyner ile  12.2 metreye çıkar.

Hıgh cube konteyner ölçüleri 12.31 metredir. High cube konteyner ölçüleri genişlik, yükseklik ve uzunluk açısından ise şöyledir:

Genişlik 2.34 m, Uzunluk 11.97 m, Yükseklik 2.68 m, Hacim 77 m³ Boş Ağırlık 3.990 kg Yük Kapasitesi 26.780 kg.

Gemi konteyner ölçüleri, open top konteyner söz konusu olduğunda ise 20’lik ve 40’lık olarak ikiye ayrılır.

20’lik Open top konteyner ölçüleri: 

Uzunluk 5.893 metre, genişlik 2.346 metre, yükseklik 2.384 metre.

40’lık open top konteyner ölçüleri:

Uzunluk: 12.032 metre, genişlik 2.346 metre, yükseklik 2.381 metre.

Flat rack konteyner ölçüleri de 20’lik ve 40’lık oluşuna göre değişir.

20’lik flat rack konteyner uzunluk 5.958 metre, genişlik 2.018 metre, yükseklik 2.077 metre olurken, 40’lık flat rack konteynerde bu ölçüler; uzunluk genişlik 11.986 metre, genişlik 2.236 metre, yükseklik 1.968 metre şeklindedir.

20 ff, 40 ff olarak ikiye ayrılan yük konteyner ölçüleri ise şöyledir: 

20 ff: Uzunluk 5.897 metre, genişlik 2.348 metre, yükseklik 2.390 metre. bu konteynerde yük kapasitesi 21 bin 700 kg’dır

40 ff: Uzunluk 12.031 metre, genişlik 2.348 metre, yükseklik2.390 metre. Bu konteynerin yük kapasitesi ise 26 bin 780 kg’dır.

GEMİ KONTEYNER EBATLARI

Gemi konteyner ebatları da özellikle yükleme kapasitesi açısından önem kazanır. Konteynerlerin ebatları ne kadar büyükse yükleme kapasitesi de o kadar fazla olur ve bir seferde daha fazla yük taşınabilir.

KONTEYNER GEMİ ÇEŞİTLERİ

Konteyner gemi çeşitleri yıllara göre değişkenlik göstermiştir. Kapasite ve boyutlarında yanan gelişmelere göre konteyner gemisi çeşitleri şöyle sıralanabilir.

  • Feeder gemiler: 0-1000 teu taşıma kapasitesi olan, yük hareketinin sınırlı olduğu,  yakın sefer taşımacılığında kullanılan gemilerdir.
  • Handy size: 1000 – 3000 teu taşıma kapasitesi olan gemiler. 
  • Panamax   klas: 3000-5000 teu taşıma kapasiteleri olan gemiler.
  • Post Panamax: 4000 – 6000 teu taşıma kapasiteleri olan gemiler.
  • Post Panamax Plus: 5000 – 8000 teu taşıma kapasitesi olan gemiler.
  • Very Large konteyner gemileri: 9000 – 15000 teu taşıma
    kapasitesi olan gemiler.
  • Ultra Large konteyner gemileri: 18000 teus ve üzeri taşıma
    kapasitesi olan gemiler.

KONTEYNER GEMİ TAŞIMACILIĞININ DEVLERİ

Konteyner gemi taşımacılığı dendiğinde dev global markalar karşınıza çıkacaktır. MSC, CMA, Maersk gibi dev şirketler bu sektörü domine eden şirketlerin başında gelir. Bu konteyner hatları dünyanın en büyük gemilerine de sahiptir. Öyle ki bu söz konusu bu konteyner hatları aynı zamanda her yıl “En Başarılı konteyner hattı” ödülünü birbirlerinin elinden alan şirketlerdir.

Bu hatlar sektörde yenilikçi hamleleri ile de dikkat çekmektedirler. Örneğin Maersk 2018 yılında buzulların erimesi sonucunda konteyner gemisiyle kutup dairesinde sefere çıkmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir