Kumport Konteyner Sorgulama | Kumbort Vgm | Talep Sorgulama

Nakliye Artık Daha Kolay

Kumport Konteyner Sorgulama | Kumbort Vgm | Talep Sorgulama

KUMPORT KONTEYNER SORGULAMA

Kumport konteyner sorgulama, ithalat ya da ihracat için İstanbul’da hizmet veren bu limanın kullanılması halinde yapılacak işlemlerden biridir. Konteynerin nerede olduğu, limana ne zaman ulaşacağı, herhangi bir gecikme olup olmadığı Kumport konteyner takip ile öğrenilebilir ve iş  programı  elde edilen bu bilgiye göre oluşturulabilir.

Kumport konteyner sorgulama ile ilgili bilgi vermeden önce limanın potansiyeline değinmekte fayda var. Zira konteyner takip vb işlemler limanın iş hacmi ile yakından bağlantılı. 

1994 yılından bu yana Ambarlı Limanı içinde hizmet veren Kumport  Terminalinde genel kargo, konteyner ve Ro-Ro hizmetleri sunulmaktadır. Terminalde 3’ü sadece konteyner olmak üzere toplam 5 rıhtımda konteyner hizmetleri verilmektedir.  402 bin 115 metrekarelik terminal sahasına limanın kapasitesi ise yıllık 2 milyon 100  bin TEU’dur.

Limanı’da konteyner elleçlemesi 1996 yılnda başlamıştır. 2002 dünya ve Türkiye’nin önde gelen hatlarına ait gemilerin limana uğrak yapması ile liman konteyner limanına dönüşmüştür. 2011 yılı itibarıyla, Türkiye’nin 3. büyük limanı olan, ithalat konteyner elleçlemesinde ise 1. sıraya yerleşen Kumport limanının çoğunluk hisseleri 2015 yılında üçlü konsorsiyumdan oluşan CMHI, Cosco ve CIC tarafından alınmıştır.

KUMPORT KONTEYNER SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Kumport konteyner sorgulama, bu limana yanaşacak geminin içindeki konteyner ve yük için yapılır. Söz konusu gemide yükü bulunan ithalatçı Kumport konteyner izleme işlemi için, limanın internet sitesini, müşteri ilişkileri ofisini, çağrı merkezinin ya da akıllı telefonlara indirilebilen mobil uygulamayı ya da limandaki kiosklarını kullanabilir.

Bu yöntemler içinde en çok kullanılan limanın www.kumport.com.tr  adresli internet sitesidir.

Siteye girildiğinde sağ üst köşede yer alan Online işlemler sekmesi

Ambarlı Kumport konteyner sorgulama işleminin bulunulan herhangi bir yerden yapılabilmesini sağlar. Sekmeye basıldığında sol tarafta online yapılabilen işlemler listesi ekrana gelecek. Bu listede “konteyener izleme” butonu bulunmaktadır. Bu buton basıldığında ise konteyner takip sayfası açılacaktır.

KUMPORT KONTEYNER TAKİP

Kumport konteyner takip için öncelikle konteyner numarası yazılmalıdır. Birden fazla konteyner söz konusu ise, numaralar arasına virgül konulmlaıdır. Bu yapıldıktan sonra ise hareket, talep, rezervasyon seçeneklerinden istenen seçilmelidir. Seçim yapıldıktan sonra geriye sadece “Sorgula” butonuna basmak kalacaktır. Bu butona basıldığında Kumport konteyner izleme işlemi tamamlanmış ve konteynerin o anki durumu ile ilgili güncel bilgi alınmış olur.

Öte yandan online işlemler menüsünde yer alan “Gemi izleme” sekmesi ile de kısmen konteyner takibi yapılabilir. Bu sekmede limana yanaşacak ya da limandan ayrılacak gemiler ile ilgili bilgi anlık olarak verilmektedir.

Konteynerin yüklendiği geminin adı ve konteyner hattı konusunda bilgi sahibi olanlar buraya bakarak da içinde kendisine ait yükün bulunduğu konteynerin durumunu öğrenebilirler. Örneğin Arkas Line’a ait Roza A konteyner gemisi 19 Nisan 2020 tarihinde Kumport Liman 1 Nolu rıhtıma yanaşıp yükünü boşaltacak ve aynı günün gecesi yeni yükü ile limandan ayrılacaktır.

KUMPORT KONTEYNER KAYIT SORGULAMA

Kumport konteyner kayıt sorgulama için ise aynı sorgulama sayfasında konteyner numaraları yazıldıktan sonra Rezervasyon (Booking) seçeneği işaretlenmelidir. Böylece konteyner kaydı ile ilgili bilgi de alınmış olur.

Ambarlı Kumport konteyner sorgulama yapılan bu sayfada ayrıca Kumport konteyner talep sorgulama işlemi de yapılabilmektedir. Konteyner numarası ya da numaraları yazıldıktan “talep” seçeneği işaretlenip “Sorgula” butonuna basıldığında kısa bir süre içinde Kumport konteyner talep sorgulama işleminin sonucu ekrana gelecektir.

KUMPORT KONTEYNER VGM

Kumport konteyner VGM işlemleri de online işlemler menüsünden gerçekleştirilebilir.

Bu noktada VGM nedir, ne işe yarar sorusu yanıtlanmalıdır.

Deniz taşıma şirketlerine gemilere yüklenme öncesinde, belirlenen cut off süresine göre, uluslararası ismi VGM (Verified Gross Mass) olarak adlandırılan Konteyner Doğrulanmış Brüt Ağırlık (DBA) belgesinin sağlanması gerekmektedir. Aksi halde konteynerlerin gemiye yüklenmesi mümkün değildir. Yani VGM, konteyner doğrulanmış brüt ağırlık (DBA) dolu konteynerin yönergede belirtilen yöntemlerden biriyle tespit edilerek onaylanan brüt ağırlığını ifade etmektedir.

VGM, 2 şekilde tespit edilir.

  • Dolu konteynerin brüt ağırlığının, söz konusu konteyner tamamen kapatılıp, mühürlendikten sonra, tartılarak,
  • Konteyner içine yüklenecek her yükün, paketleme ve sabitleme malzemeleri ağırlıklarının konteynerin dara ağırlığıyla birlikte toplanarak…

Yüklenmiş konteynerlerin tartılması ve doğrulanmış brüt ağırlıkların bildirilmesi yükümlülüğü, konşimento üzerindeki yükleyici yani yükleten olarak görünen şahıs ve kuruma ait olduğu için yük sahipleri bu yükümlülüğü de eksiksiz yerine getirmek mecburiyetindeler.

VGM tartım talebinin oluşturulması ve tartımın Kumport Limanı’nda yapılabilmesi için izlenmesi gereken adımlar ise şöyle:

  • www.kumport.com.tr, Online İşlemler menüsünden, VGM Ön Talep Liman içi veya Liman dışı seçeneklerinden biri seçilerek VGM talep oluşturulur. VGM tartım ücreti Kumport Limanı’nda KDV dahil 105.42TL’dir.
  • Sistemden oluşturulan VGM talebine istinaden ödeme yapılır.
  • Fatura, Talep ve Ödeme eşleştirilerek, liman idaresi tarafından düzenlenir.
  • Limana dolu giren konteynerlerin tartım sonucu; dolu nakliye aracının liman kantarına dolu girmesi ve limandan çıkış yapmadan önce aracın tekrar boş olarak kantara girmesi ile anlaşılır. Bu süreç tamamlandığında VGM değeri oluşacaktır.
  • Limanda dolum yapılan konteynerlerin tartım sonucu; konteyner dolumunun tamamlandığı gece konteyner istife kaldırıldıktan sonra web sitesinden görüntülenebilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir