Konteyner Hacim Hesaplama Rehberi 2020 | NakliyemKolay.com

Nakliye Artık Daha Kolay

Konteyner Hacim Hesaplama Rehberi 2020 | NakliyemKolay.com

KONTEYNER HACİM HESAPLAMA REHBERİ

Konteyner hacim hesaplama, yurtdışına deniz yolu ile ürün gönderecekler için bilgi alma amaçlı bir işlemdir. Bu işlem sonucunda bir konteynere kaç adet palet ve kaç koli sığdırabileceklerini öğrenen kişiler gönderimlerinin bu bilgi ışığında gerçekleştirirler.

Konteyner hacim hesaplama işlemi nasıl yapılır, bir 40’lık, 20’lik konteynere kaç palet sığar, bir konteynere kaç paket sığar? Tüm cevaplar NakliyemKolay.com rehberinde.

KONTEYNER NEDİR?

Konteyner denizyolu ile yapılan taşımalarda kullanılan ve ihraç ya da ithal ürünlerinin yüklendiği  “kutu”lardır. Standartlara uygun olarak üretilen ve kullanılan bir konteyner 10-15 yıl arasında rahatlıkla yük taşıyabilir. Konteynerlerin yüklenecek ürüne ve ölçülerine göre farklı çeşitleri vardır.

KONTEYNER HESAPLAMA

Konteyner hesaplama, ihracat yükünü denizyolu ulaşımı ve konteynerler ile gönderenlerin yapacağı bir işlemdir. Bu işlem sonunda ortaya çıkan veriler, yükü gönderenler için önemli sonuçlar verir.

Bu veriler, ihracatta en çok kullanılan konteyner tipi olan 20’lik ve 40’lık konteynerlerin içine ne kadar ürün konulabileceğini ortaya çıkararak, yükü göndereceklerin yol haritası olurlar.

Konteynerler ile ihracat malı gönderecek olanlar mallarını uygun bir şekilde paketlerler ve bu paketleri paletler aracılığı ile konteynerlere yüklerler.

Konteyner hesaplama işte tam bu noktada işe yarar ve hesaplama sonucunda konteynerin kaç adat koli/paket ve palet alacağı öğrenilir.

Bu bilgi için yükleme yapacakların palet hesaplama ve koli iç hacim hesaplama formüllerine ihtiyacı vardır. Bu formüllere göre işlem yapanlar, en yaklaşık sonuç ile konteynere kaç adet palet veya kaç adet koli/paket yükleyeceklerini öğrenebilirler.

PALET HESAPLAMA

Palet hesaplama, bir konteynerin kaç adet palet alabileceğini öğrenmek için yapılan işlemdir. Bu hesaplamanın kendine özel bir formülü vardır. Ancak bu formülden önce palet nedir sorusunu kısaca yanıtlamak gerekir. İhraç mallarının üzerine konulduğu platform olarak tanımlanan paletin tam tanımı ise “paketlenmiş ürünlerin forklift ya da transpalet aracılığı ile kolaylıkla taşınabilmesi için ahşap, plastik, metal veya bunların bileşiminden hazırlanmış malzemeler”dir. Palet kullanımında amaç taşıma ve depolama esnasında ürünlerin zarar görmesini engellemek, taşıma ve yer değiştirmelerini kolaylaştırmaktır.

Palet hesaplama işleminde asıl önemli olan palet ölçüleridir. İşlem bu ölçülere göre yapılır. Her bir palet ölçüsü diğerinden değişiktir. Konteynere, TIR  ya da uçağa girecek paletler ölçülerine göre belirlenir. Palet ölçüleri, standart, Euro, Asya şeklinde ya da ahşap, plastik ve tahta olarak da sıralanabilir.

Standart palet ölçüleri 100×120 cm, Euro palet de 80×120 cm’dir. Asya palet de 110×110 cm’dir.

Ancak Euro paletin farklı ölçüleri de vardır.

  • EURO Palet (standart)-800×1200 cm.
  • EURO 2 Palet – 200 x 1000 cm
  • EURO 3 Palet-1000 x 1200 cm
  • EURO 6 Palet (1/2 Palet)-800×600 cm.

PALET HESAPLAMANIN ÖNEMİ

Bir paletle ürün gönderirken, yüklenen paletin toplam hacmi nihai nakliye maliyetlerini belirlemek için gereklidir. Taşımayı yapacak şirketler, paletin hem ağırlığını hem de boyutunu dikkate alan bir ücret formülü kullanır ve şirketler çok yer kaplayan paletler için daha fazla ücret alırlar. Paletin nakliye aracında daha az yer kaplayacak şekilde hazırlanması maliyetleri önemli ölçüde azaltabilir.

PALET HESAPLAMA İŞLEMİ

Palet hesaplama için öncelikle kullanılan araçlar vardır. Bu hesaplama araçlarını kullanarak bir palete kaç adet koli yükleneceğini bulmak çok kolay hale gelmiştir. Bu sayede ürüne göre en verimli palet yükleme ve yerleşim hesaplaması yapılabileceği gibi, lojistik maliyetlerden de ciddi anlam tasarruf edilebilir.

Palet hesaplama aracına paket ve paletin değerlerini girerek palet hesaplama yapılabilir.

Ancak bunun için öncelikle kargo koli paketi hacim hesaplaması yapmak gerekecektir.

KARGO KOLİ PAKETİ HACİM HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Kargo koli paketi hacim hesaplanması, kolinin iç hacminin hesaplanmasıdır. Bu hesaplamanın bir formülü vardır. Bu formül:

Uzunluk + 2x Genişlik + 2x Yükseklik’tir.

Bu formülü kullanmak için paketinizin uzunluğunu, genişliğini ve yüksekliğin bilmelisiniz.

Herkesin göndereceği ürün için kullanacağı kolileri doğal olarak birbirinden farklı olacaktır. 30x20x20 cm ebatlarında bir koli kullandığınızı varsayarak bu işlemi yapalım:

Formüle göre yaptığımız işlem; 30+40+40 şeklinde olacak ve 110 sonucunu verecektir. Bu rakam kullanılan paketin iç hacim ölçüsüdür yani paketin hacimsel ağırlığıdır.

Bu ölçüyü bulduktan sonra sıra palet hesaplama yapmaya gelir.

Bunun için internette rahatça bulunabilecek palet hesaplama araçlarından birinin kullanabilirsiniz.

Bu araçları kullanarak yapacağınız palet hesaplama o palete kaç adet koli yüklenebileceğini ortaya çıkaracaktır.

30x20x 20 ebatlarındaki kolilerden bir 80×120 cm ebadındaki standart euro palete kaç adet yüklenebileceğini bulmak için yapılacak işlem sırasıyla şöyle:

  • Palet hesaplama aracının olduğu internet sitesinde girilir.
  • Milimetre ölçüsünde kolinin ebatları yazılır.
  • Koli ağırlığı yazılır. Bu ağırlık iç hacim hesaplanarak bulunmuştu. Bizim işlemimizde bu rakam 11. 
  • Kullanılacak palet ölçüsü seçilir. Örnek işlemde standart euro palet kullanacağız.
  • Yükleme yüksekliği seçilir. Bu yükseklik genellikle 150-160 cm’lik yükseklikler seçilmektedir ama bu rakam yük sahibinin isteğine de bağlıdır. İşlemimizde 150 cm. kullanacağız. İşlemde milimetre hesabından bu rakam 1500 mm olarak kullanılacak.

Tüm veriler girildiğinde “Hesapla” butonuna basıldığında sayfanın sol tarafında yeni bir alan karşınıza gelecek. Bu alanda tek sıra koli yükleme hesabı karşınıza gelecektir. Eğer tek sıralık yükleme planı size uygunsa “Select” butonuna basarak tüm palet için koli yükleme miktarına ulaşabiliriz. Bizim işlemimizde tek sıra palete 16 koli sığmaktadır. Tüm kolide ise üst üste 7 sıralık bir yükleme oluşacaktır. Bu hesapla palet 112 koli alacaktır. Paletin toplam ağırlığı ise 1232 kilogram olacaktır.

KONTEYNER HACİM HESAPLAMA

Konteyner hacim hesaplama işleminde ise yine kullanılan kolinin en boy ve yüksekliği ile palet hesaplama sonucunda bulunan koli adedi kullanılır.

Bu hesaplama işlemini de değerleri girerek yapabileceğiniz programlar mevcuttur.

Konteyner hacim hesaplama aracı indirmek için https://download.cnet.com/Container-Loading-Calculator/3000-2076_4-10304790.html linkini kullanabilirsiniz.

KONTEYNER İÇERİSİNE KAÇ KOLİ SIĞAR?

Konteyner hesaplama işlemine sadece paletle gönderim yaparken ihtiyaç duyulmaz. Palet kullanılmadan, kolilerin direkt olarak konteynere yüklenmesi şeklinde de taşıma yapıldığı zaman konteyner içine kaç koli sığar sorusunun yanıtı bulunmalıdır.

Bu sorunun yanıtı ise koli hacmine ve kullanılacak konteyner ölçülerine ile ürünün ağırlığına bağlıdır.

20’lik konteynere sığacak koli sayısı ile 40’lık konteynere sığacak koli sayısı doğal olarak farklı olacaktır. Çünkü konteynerlerin iç hacimleri ve alacakları yük katsayısı birbiriden farklıdır.     

Kullanılacak koli ölçüsü ve konteyner seçildikten sonra bu değerlerin biribirne oranlanması ile bir konteynerin kaç adet koli alacağı ortaya çıkar. Ki zaten internette bu hesaplamayı yapan programlar da bulunmaktadır.

20‘LİK KONTEYNERE KAÇ PALET YÜKLEYEBİLİRİM?

Konteyner hesaplama işlemi, konteyner türlerine göre de yapılabilir. Zira herhangi bir konteynerin kaç adet palet alacağı, palet ölçülerine ve konteynerin iç hacmine göre değişir ve konteynerin kaç adet palet alacağı yükleme açısından önemlidir.

20’lik konteynere kaç palet yükleyebilirim sorusunun yanıtı, bu konteyner tipi ihracatta en çok kullanılan konteynerlerden olduğu için önemlidir. Bu sorunun yanıtı konteynere kaç adet kutu gönderilebileceği konusunda fikir verir.

20’lik konteynerin kaç adet standart ve kaç adet Euro palet alacağını hesaplamak için de bu ölçülere ihtiyaç vardır.

Standart palet ölçüleri 1000×1200 mm, 20‘lik konteynerin iç hacmi ise 2352×5900 mm’dir. Bu ölçülere göre konteyner hesaplama yapıldığında 20 ff konteyner 10 adet standart palet alır. Kare şeklinde 110×110 ebadındaki Asya paletten ise 10 adet yüklenebilir.

20 ff konteyner 80×120 cm ölçülerindeki Euro paletlerden ise 11 adet alabilir.

Ancak bu hesaplamalar konteynere bir sıra yükleme yapıldığı varsayımı ile yapılmaktadır. Konteynerin iç yüksekliği 2 sıra yüklemeye de müsaittir. Bu yapılırsa 20’lik konteynerin alacağı palet sayısı da, gönderilecek ürün miktarı da değişir. Eğer konteynere 2. bir sıra yükleme yapılacaksa istifleme sırasında mallara zarar verilmemesi için dikkatli olunmasında fayda vardır.  Ezilme riski taşıyan ürünlerde mutlaka tek sıra palet yüklemesi yapılması daha sağlıklı bir taşımayı beraberinde getirecektir. Eğer ürünlerin ezilme ya da kırılma tehlikesi yoksa çift sıra palet yüklemesi yapılabilir.   

40’LIK KONTEYNERE KAÇ PALET YÜKLEYEBİLİRİM?

40’lık konteynere kaç palet yükleyebilirim sorusunun yanıtı da ihracatta en çok kullanılan konteyner tiplerinden olduğu için sıkça aranmaktadır. Bu sorunun yanıtını palet ölçülerini göz önüne alarak verelim.

Standart palet 1000×1200 mm, 40’lık konteyner de 2352×12032 mm ebada sahiptir. Bu rakamlar ışığında 40lık konteynere 21 adet standart palet sığar.

Euro palet ölçülerini göz önüne alarak 40’lık konteyner kaç Euro palet alır sorusuna da yanıtlayalım. Euro palet 80×120 cm’dir. Konteyner ölçüsü de dikkate alındığında 40’lık konteynerin 24 Euro palet alacağı anlaşır.

Bu konteynere 110×100 ebadındaki Asya paletten de 20 adet sığar.

Burada da bir sıra yükleme yapıldığı varsayımı ile hesaplama gerçekleştirilmektedir. Konteynerin iç yüksekliği 2 sıra yüklemeye de  müsaittir. Bu yapılırsa 40’lık konteynerin alacağı palet sayısı da değişir. Burada da ürün güvenliği dikkate alınarak çift sıra yükleme yapılabilir.

Ayrıca hem 20’lik hem 40’lık konteynere maksimum 22 ton ağırlık yüklenebileceği bu hesaplama yapılırken dikkate alınmalıdır.

Tabii tüm bu hesaplamalar tam konteyner yükü gönderileceği varsayımından hareket edilerek yapılmaktadır. Parsiyel yük gönderilecekse konteynerin alacağı palet sayısı yükü gönderen için önemli olmaktan çıkar.

Bir konteyner içindeki paletlerin düzenlenmesi, uzunluk, genişlik ve yükseklikteki alanı en üst düzeye çıkarmalı ve uygun ağırlık sınırları dahilinde olmalıdır.  Bu nedenle, yükün, kalkış ve varış yerlerinde yükseklik ve ağırlık kısıtlamaları hakkında da bilgi sahibi olmalısınız. Gereksinim ve söz konusu sınırlamalar netleştikten sonra, konteynere uygun palet sayısı da netleşir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir