Mersin Limanı | NakliyemKolay

Nakliye Artık Daha Kolay

Mersin Limanı | NakliyemKolay

MERSİN LİMANI

Mersin Limanı, Türkiye’nin güneyinin dünyaya açılan en önemli kapısıdır. Türkiye’nin en büyük konteyner limanlarından biri olan bu liman, gerek toplam iş hacm,i gerekse de yarattığı istihdam ve fayda ile Türk ekonomisine ciddi katkılar sağlamaktadır. Liman yük limanı olmasının yanısıra aynı zamanda yolcu limanı olarak da hizmet vermektedir. Mersin, Türkiye’nin çok amaçlı en büyük limanı olma özelliğini de taşımaktadır ve Ortadoğu ile Doğu Akdeniz’in de en önemli limanları arasında yer almaktadır.

MERSİN LİMANI NEREDE?

Mersin Limanı, Türkiye’nin 10’uncu büyük kenti, eski adı İçel olan Mersin’de hizmet vermektedir. Konumu itibariyle hayli avantajlı olan liman geniş hinterlandı ile Akdeniz Bölgesi başta olmak üzere İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin ithalat ve ihracat kapısı görevinin yerine getirmektedir. Ortadoğu ülkelerinin transit merkezi de olan Mersin Uluslararası Limanı, yurt içine ve Ortadoğu ülkelerine kara, hava ve demiryolları ile bağlanmıştır. Bu ulaşım çeşitliliği limana önemli bir avantaj da sağlamaktadır.

112 hektar alan üzerinde kurulu olan MIP Türkiye’nin en geniş alana yayılmış limanıdır ve limanda konteyner hizmetleri, konvansiyonel kargo hizmetleri ve deniz hizmetleri bir arada verilmektedir. 

MERSİN LİMANI İLETİŞİM

Mersin Limanı iletişim için hem adres hem telefon hem de e-mail bilgilerine ihtiyaç vardır.

Mersin Limanı adres şu şekildedir:  Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. Yenimahalle 101. Cad 5307. Sok. No:5 33100 Mersin – Türkiye

Limana ayrıca 0 324 241 29 00 numaralı telefondan ya da [email protected] mail adresinden de ulaşılabilir.

MERSİN LİMANI KİMİN ?

Mersin Uluslararası Limanı(MIP) kimin sorusunun cevabı ise biraz karışık. 2007 yılına kadar T.C.D.D. tarafından işletilen liman,   Akfen Holding ve PSA International ortaklığında kurulan Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. (MIP) tarafından 11 Mayıs 2007 tarihinde 36 yıl süreyle devralınmıştır. Limanın hissedarları arasına 2017 yılında Avustralyalı Fon Şirketi IFM de katılmıştır. Akfen elindeki yüzde 50 hissenin yüzde 40’ını PSA VE IFM’ye 869 milyon dolar karşılığında satmıştır.

Limanın ortaklarından biri olan PSA, Singapur menşeli global bir liman işletmecisidir. PSA’nın Singapur terminalleri dünyanın en büyük aktarma merkezleri olarak hizmet vermektedir.

MERSİN ULUSLARARASI LİMAN İŞLETMECİLİĞİ

2007  yılında özelleştirilen limanın işletmeciliğini yapmak üzere kurulanMersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.,geçen 13 yılda ciddi yatırımlarla limanın kapasitesini artırmıştır. 2007 yılında dünyanın en büyük 120 konteyner limanı sıralamasında 114. olarak ilk kez yer almıştır. Liman şu an bu listenin 95’inci sırasında yer almaktadır.  Liman  2020 Asya Nakliye, Lojistik ve Tedarik Zinciri (AFLAS) “Ortadoğu’nun En İyi Liman ı” kategorisinde aday gösterilmiştir. 

Ankara, Gaziantep, Kayseri, Kahramanmaraş, Konya gibi Türkiye’nin sanayileşmiş kentleri ile Suriye, Irak ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri gibi sınır komşusu olan ülkelere, demiryolu ve karayoluyla bağlı olan liman Ortadoğu ve Karadeniz’le olan aktarma ve hinterlant bağlantılarıyla, Akdeniz Bölgesindeki ana konteyner limanlarından biridir. Türkiye’nin ihracat ve ithalat hacminin önemli bir kısmını karşılayan MIP, yıllık elleçlenen toplam yük miktarı ve hinterlandı ile Türkiye’nin en büyük limanıdır.

MERSİN KONTEYNER LİMANI

Mersin konteyner limanı olarak hizmet veren en büyük limanlardan biridir. Mersin Uluslararası Limanı, Türkiye’nin dış ticaretine büyük katkı sağlamaktadır. Limana düzenli uğrak yapan 20’nin üzerinde konteyner hattı vardır.  MIP, dünyanın tüm ana limanlarıyla da bağlantılıdır.

Toplam 1485 metre rıhtım uzunluğu ve 15 metre derinliğe sahip Konteyner Terminali’nde 7 gün 24 saat ilkesiyle hizmet verilmektedir.

Mersin konteyner liman yıllık 2.6 milyon TEU’luk kapasiteye sahiptir. Liman 9 konteyner rıhtımı ile gelen gemilere yükleme ve boşaltma hizmeti verirken, maksimum gemi kabul kapasistesi de yılda 18 bin TEU’dur.

Liman’da, yılda yaklaşık 1.500 konteyner gemisine yükleme, tahliye, tekrar sevk ve/veya kabotaj hizmeti verilmektedir.

2007-2018 yılları arasındaki konteyner iş hacmi rakamları limanın iş hacminin istikrarlı bir şekilde arttığını göstermektedir. 2007 yılında 800 bin TEU olan konteyner elleçleme hacmi 2019’da bir önceki yıla göre üzde 12 oranında artarak 1.9 milyon TEU seviyesine yükseldi. Bu rakam 2018’de 1.72 milyon TEU ile en yüksek seviyesine ulaşmıştı. 2017’de ise bu rakam 1.59 TEU’ydu. 

Mersin Uluslararası limanı Türkiye limanlarında toplam elleçlenen koyteyner hacminde yüzde 17 paya sahiptir. 

MIP KARGO HİZMETLERİ

Öte yandan Mersin Limanı konvansiyonel kargo hizmetlerinin de yoğun olarak verildiği bir limandır. Çok amaçlı 12 rıhtımın bu iş için kullanıldığı limanda direk demiryolu bağlantısı olan 5 rıhtımın bulunması yük hareketliliği bakımından ciddi bir avantaj sağlamaktadır. Bu sayede gemiden trene aktarılan yük hemen yola çıkabilmektedir.

Konvansiyonel kargo hizmetleri kapsamında 8 milyon ton dökme katı yük, 1 milyon ton dökme sıvı yük kapasitesi olan Mersin Limanı, 1 milyon ton genel kargı kapasitesine, 150 bin adet de Ro-Ro kapasitesine ulaşmıştır.

468 bin metrekare açık, 13 bin 500 metrekare kapalı depomla alanı olan Liman’ın iş hacmine yıllar itibari ile bakıldığında en yükse iş hacmine 2014 yılında 8.8 milyon ton ile ulaştığı görülür. Limanın iş hacmi 2019 yılında yüzde 11 oranında artarak 8 milyon ton iş hacmine ulaştı. Bu rakam 2018’de 7.4 milyon ton, 2017’de ise 8.3 milyon ton olarak gerçekleşmiştir.

Mersin, aynı zamanda bir yolcu limanıdır bu özelliği ile de bölgenin turizm ihtiyaçlarına cevap vermektedir. MIP, Suriye, Lübnan ve Kıbrıs’a düzenli seferleriyle yolcu gemilerinin Akdeniz’deki uğrak yeri haline gelmiştir. Kruvaziyer gemileri için uygun rıhtımları ve rıhtımın hemen yanında araç parkı için 3 bin 500 metrekare alan mevcuttur.

MERSİN LİMANI KONTEYNER SORGULAMA

Mersin Limanı konteyner sorgulama, limanın internet sitesinde yer alan online işlemler sekmesinden yapılabilir. Sekmede yer alan “tartım raporu” bölümüne gelenler, konteyner ve konşimento no’sunu yazdıktan sonra doğrulama kodunu yazdıktan sonra da “Sorgula” tuşuna basıp işlemi tamamlayabiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken tek nokta sadece limanda bulunan konteynerler için bu işlemin yapılabilmesidir.

Online hizmetler kapsamında ayrıca tarifeler, ardiye ücreti hesaplama gibi bilgiler de verilmektedir.Detayları NakliyemKolay’da bulabilirsiniz..

MERSİN LİMANI GEMİ HAREKETLERİ

Mersin Limanı gemi hareketleri bakımından oldukça hareketlidir. Limandaki gemilerin hareketlerini, MIP internet sitesinden izlenebileceği gibi Mersin Deniz Ticaret Odası’nın “ Liman Bültenleri” başlığından da takip edilebilir. Bu bültenlerde limanda olan gemiler, gemilerin geliş tarihleri, hangi ülkenin bayrağını taşıdığı, yük cinsleri ile yapacakları işlemin niteliği belirtilmektedir. Ayrıca açıkta yanaşmayı bekleyen gemilerin listesi de bu bültende yer almaktadır.

MERSİN LİMAN MÜDÜRLÜĞÜ

Mersin Liman Müdürlüğü ya da Mersin Liman Başkanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı çalışan bir kamu kurumudur. Mersin Limanı sınırları içinde seyir emniyeti, can, mal ve çevre güvenliği ile ilgili görevlerini yerine getirir.

Başkanlık;
Yeni Mah.İsmet İnönü Bulv.101 Cad.5307 Sk.No.4 Akdeniz/ Mersin adresinde hizmet vermektedir. 

Buraya 0 324 237 74 62 numaralı telefondan da ulaşılabilir.

MERSİN LİMAN VERGİ DAİRESİ

Mersin’de hizmet veren vergi daireleri arasında Liman Vergi Dairesi de bulunmaktadır. Bu kurumdan hizmet alacak olanlarMesudiye Mahallesi, Kuvai Milliye Cd. No:78, 33060 Akdeniz/Mersin adresini ya da 0 324 337 42 04 numaralı telefonu kullanabilirler.

Tüm detaylar NakliyemKolay’da..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir