İzmir Alsancak Liman Başkanlığı | Konteyner Sorgulama | İletişim Bilgileri

Nakliye Artık Daha Kolay

İzmir Alsancak Liman Başkanlığı | Konteyner Sorgulama | İletişim Bilgileri

İZMİR ALSANCAK LİMAN BAŞKANLIĞI

İzmir Alsancak Liman Başkanlığı, Türkiye’nin en işlek limanlarından biri olan Alsancak Limanı’nı bünyesinde barındırır. Bu kurum, İzmir Liman Başkanlığı olarak da kabul edilir.

Ege Bölgesi’nin ihracat ve ithalat yüklerinin taşıması bu limandan gerçekleşirken limana yanaşan kruvaziyer gemileri de bölgenin turizmine olumlu etki eder.

ALSANCAK LİMAN EGE BÖLGESİ’NİN DÜNYAYA AÇILAN PENCERESİ

Alsancak Liman İzmir Limanı olarak da adlandırılır. İzmir’in Alsancak semtinde konuşlanan liman Türkiye’nin konteyner hacmi bakımından 7’inci,  kargo tonajı bakımından ise 13’üncü büyük limanıdır. Liman 635 bin metrekare alan üzerine kurulu olup, 25 rıhtımı ile aynı anda 25 gemiye hizmet verebilmektedir, draft 10,5 metredir.

İzmir Körfezi’nin doğusunda yer alan liman, uzun süre özelleştirme ihaleleri ile gündemde olmuş ancak özelleştirme gerçekleşmemiştir. Hali hazırda Varlık Fonu’nun uhdesinde faaliyetine devam etmektedir. 2017’de açıklanan istatistiklere göre konteyner elleçleme ve gemi hareketi bakımından Aliağa Limanı’nın gerisinde kalmıştır. Liman, 1 milyon TEU konteyner, toplam 10 milyon ton yük elleçleme potansiyeline sahiptir. Limana 2018 yılında  2 bin 47 gemi yanaşırken, yıllık kargo tonajı  milyon tonun üzerine çıkmıştır. Aynı yıl Alsancak Limanı’nda 610 bin 908 TEU yük elleçlenmiştir.

Limanın kent içindeki konumu ulaşılabilirliğinin yüksek olmasını sağlarken hinterlandı da oldukça geniştir, Alsancak Limanı’nın hinterlandı Marmara Bölgesi’nin güney kesimini,  Ege Bölgesi’nin tamamını,  İç Anadolu’nun batı kesimini,  Akdeniz’in batı ve kuzeybatı kesimlerini kapsamaktadır. Bu alan ile liman Ege Bölgesi’nin ekonomisinde itici güçlerden biridir.

ALSANCAK LİMAN BAŞKANLIĞI

Alsancak Liman Başkanlığı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na bağlı bir kuruluştur. Kuruluşun internet sitesinde denizcilik mevzuatı, gemi adamları bilgi sistemi, amatör denizciler için başvuru dilekçesi, eğitim dokümanları, Amatör Denizci Eğitim Sistemi (ADES)  gibi sekmeler bulunmaktadır. Ayrıca online işlemler menüsü ile ÖTV’siz yakıt ekranı,  gemi belgeleri doğrulama,  gemi isim işlemleri gibi pek çok işlem site üzerinden yapılabilmektedir.

 İzmir Liman Başkanlığı web sitesi adresi izmirliman.uab.gov. tr’dir. Siteye buradan ulaşabilirsiniz.

Liman Başkanlığı’nın adresi ise Kültür Mahallesi, Atatürk Caddesi, No: 178/A, 35220 Konak /İzmir’dir.

Hafta içi 08.30-17.30 saatleri arasında çalışan Alsancak Liman Başkanlığı’na (0232) 463 73 54 numaralı telefondan ulaşmak mümkün. 

ALSANCAK LİMAN İŞLETMESİ

Alsancak Liman İşletmesi, T.C. Devlet Demiryolları Genel Müdürlüğü’dür. Ancak liman Şubat 2017’de Varlık Fonu’na devredilmiştir. Varlık Fonu limanı kiralamaya, devretmeye veya satmaya da yetkilidir.

ALSANCAK LİMAN KONTEYNER SORGULAMA

Alsancak Liman konteyner sorgulama işlemi, kurulumu 2018 yılının sonlarında tamamlanan “Konteyner ve liman takip sistemi”  “solonport” liman otomasyon sistemi ile gerçekleştirilmektedir. Sistem 19 Aralık 2018 tarihinde devreye alınmıştır.

Konteyner sorgulama, bu limana gelecek konteynerler için yapılabileceği gibi, bu limandan yola çıkan konteynerler için de yapılır. Bu işlem için http://izmirliman.tcdd.gov.tr/account/login  adresi kullanılabilir.

Linke gidildiğinde kullanıcının karşısına liman otomasyon sistemi çıkacak. Kayıtlı kullanıcıların sorgulama yapabileceği bu sayfadan “Misafir” konumu kullanılarak da sorgulama işlemi yapılabilir.

Kayıtlı kullanıcılar password ve şifrelerini yazarak sisteme girdiklerinde Burada liman durum ekranı, limandaki gemiler, beklenen ve limandan ayrılan gemiler, gemilerin limana yanaşma tarihi ve ayrılma  tarihi ile ilgili gerçek zamanlı bilgi verilmektedir.

Sayfadaki konteyner sekmesinden ise “Konteyner sorgulama” yapılmaktadır. Sorgulama işlemi konteynerin numarası yazılarak yapılmaktadır. Numara yazıldıktan sonra  “Gönder” tuşuna basıldığında istene bilgiler ekrana gelecektir.

ALSANCAK LİMAN KONTEYNER TAKİP

Konteyner takip işlemi için konteyner numaralarının yazılması yeterlidir. Birden fazla konteyner söz konusu ise hepsinin numarası yazılı takip işlemi gerçekleştirilebilir. Bu işlem ile beklenen konteynerin limana ne zaman geleceğini öğrenilebilirken, yola çıkan yükün ne zaman varış adresinde olacağı ve teslim edileceği konusunda da bilgi sahibi olunabilir. 

ALSANCAK LİMAN VGM

Alsancak liman VGM işlemi de liman otomasyon sistemi üzerinden gerçekleştirilebilen bir işlemdir.  Bu noktada önce VGM nedir sorusunu yanıtlamak gerekir.

Deniz taşıma şirketlerine gemilere yüklenme öncesinde, belirlenen cut off süresine göre, uluslararası ismi VGM (Verified Gross Mass) olarak adlandırılan Konteyner Doğrulanmış Brüt Ağırlık (DBA) belgesinin sağlanması gerekmektedir. Aksi halde konteynerlerin gemiye yüklenmesi mümkün değildir.

VGM, konteyner doğrulanmış brüt ağırlık (DBA) dolu konteynerin yönergede belirtilen yöntemlerden biriyle tespit edilerek onaylanan brüt ağırlığını ifade etmektedir.

VGM, 2 şekilde tespit edilir.

  • Dolu konteynerin brüt ağırlığının, söz konusu konteyner tamamen kapatılıp, mühürlendikten sonra, tartılarak,
  • Konteyner içine yüklenecek her yükün, paketleme ve sabitleme malzemeleri ağırlıklarının konteynerin dara ağırlığıyla birlikte toplanarak…

Yüklenmiş konteynerlerin tartılması ve doğrulanmış brüt ağırlıkların bildirilmesi yükümlülüğü, konşimento üzerindeki yükleyici yani yükleten olarak görünen şahıs ve kuruma ait olduğu için yük sahipleri bu yükümlülüğü de eksiksiz yerine getirmek mecburiyetindeler.

ALSANCAK LİMAN VGM SORGULAMA

Alsancak Liman VGM sorgulama için aynı sayfadaki “kantar” sekmesine girilmelidir. Bu sekmeye basıldığında açılan sayfada gerekli kutuya konteyner numarası yazılarak “Gönder” tuşuna basılır. Böylece kantar bilgileri ekrana gelecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir